azÚR Cafe

Szenczy Sándor: Országok Isten háta mögött?

Írta: Révész Anett 2013. november 26. kedd, 23:01 PDF Nyomtatás

Szenczy SándorAz év utolsó előadásán Szenczy Sándor lesz a vendégünk. Őt talán senkinek sem kell bemutatni a Baptista szeretetszolgálat élén végzett munkája révén. Ő az, aki mindig oda megy, ahol emberi nehézségek, tragédiák és hitet próbáló elnyomások vannak. Isten háta mögötti helyeken, de Istennel karöltve szolgál a szükségben lévők felé.

  • Hozzá lehet szokni az emberi tragédiákhoz, a szenvedés látványához?
  • Hogyan küzdi le a személyes biztonságának bizonytalanságát?
  • Hogyan tud egyszerre férj, apa, nagypapa, lelkész és a Baptista Szeretszolgálat vezetője is lenni?

Mindez kiderül Szenczy Sándor előadásából 2013.12.21-én.

„Az ember képes a lehetetlenre, ha oda tudja ajándékozni az idejét, erejét, tehetségét, ki-ki azt, amije van” – vallja magáról Szenczy Sándor.

Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője.

1965-ben született Sajószentpéteren. A pesti vagonoktól indulva jutott a Fehér Házig. Számos gyülekezet növekedéséhez járult hozzá, a vezetésével 1996-ban létrejött Baptista Szeretetszolgálat mára több kontinensen dolgozó, milliárdos szervezetté nőtt.

Tizennégy éves volt, mikor szülei elváltak és ő elköltözött otthonról. Ebben az időszakban magától értetődőek voltak a bulik, az alkohol, a kábítószer, a rendőrségi ügyek. A gimnáziumból csak azért nem rúgták ki, mert akkoriban Magyarország tíz legjobb sakkozója közt volt. Feltört lakásokban, a Nyugati pályaudvaron álló vagonokban élt a „banda”, amely része volt a pesti underground korszaknak. Sándor életében a katonaság vetett véget ezeknek az éveknek. Amikor a központból kihelyezték egy lokátorállomásra és „ottfelejtették” negyvenkilenc napra, egy ismeretlen hívón keresztül Isten megtalálta – a titkos katonai telefonvonalon.

Rászakadt a leszerelés után megvett Biblia igazsága, és az első ima után felegyenesedve már nem ugyanaz az ember volt.

A Református Teológián elvégzett három évfolyam után a Baptista Teológián fejezte be tanulmányait. Lelkészi hivatását 1994-ben kezdte Velencén, ahol az alig több mint tízfős gyülekezet egy szűk évtized alatt százfősre nőtt a keze alatt. Jelenleg a verőcei baptista gyülekezet pásztora.

A Baptista Szeretetszolgálatot 1996-ban hozta létre. Az alapítvány ma hazánk ötödik legnagyobb humanitárius szervezete, amely a világ huszonöt országa mellett Magyarországon is milliárdos nagyságrendű munkát végez. Sándor és családja lakott és segített már Koszovóban, Vietnámban, Jordániában, Sri Lankán, Kambodzsában. Észak-Koreába, Csecsenföldre, Irakba és egyéb „forró” válságövezetekbe sokszor inkább egyedül utazik. Munkája során találkozott államok vezetőivel, köztük három amerikai elnökkel is, tartott imaórát a Pentagonban és a kambodzsai dzsungel közepén.

Aktív médiaszereplő, kommunikátor és blogger, aki hitét, életét, élményeit örömmel osztja meg igehirdetésekben, személyes beszélgetésekben is.

Örömmel vallja: ő és az ő háza népe az Úrnak szolgál. Nős; felesége, Katalin konduktor, mozgássérült gyermekekkel foglalkozik. Öt gyermekük van és két unokájuk.

Díjak

2004. Egészségügyi, szociális és családügyi miniszteri dicséret; 2006. Ezüst érdemérem a környezetvédelmi és vízügyi minisztertől; 2007. Külügyminiszteri a „Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért” elismerés; 2009. Aphelandra-díj

 

Ezek történtek legutóbb